top of page

Struinen rond de St. Stevenskerk in Nijmegen

Philipse is gevestigd in een van de historische Kanunnikenhuisjes die Nijmegen rijk is. Naast dat deze huisjes prachtig zijn om eens te bezichtigen hebben de huisjes een rijke historie. De Kanunnikenhuisjes liggen aan de noordzijde van de St. Stevenskerk in het hartje centrum van Nijmegen. Een prachtige kerk die zeker een bezichtiging waard is als u een dagje uit bent in Nijmegen. Na een heerlijke stadswandeling, bezichtiging van de kerk of een klim naar boven in de toren van de St. Stevenskerk is Philipse een heerlijke plek om even bij te komen met een lekker kopje koffie en een stuk huisgemaakte appeltaart of heerlijke lunch.

 

Stukje geschiedenis over de Kanunnikenhuisjes waarin Philipse gevestigd is:

Hertogin Catharina van Bourbon liet bij haar overlijden in 1469 een grote som geld na bestemd om de Sint Stevenskerk te verheffen tot kapittelkerk. In 1475 was het zover. De kerk kreeg een kapittel, een college van ongeveer dertig kanunniken verantwoordelijk voor het bestuur van de kerk. Zij woonden in een rij woningen aan de noordzijde van de kerk in de zogenaamde kanunnikenhuizen aan het Stevenskerkhof. Een van de beroemdste kanunniken van de Sint Steven was de Nijmegenaar Willem van Berchen (ca. 1417-ca. 1481), de schrijver van de Gelderse Kroniek. Na de Reductie van Nijmegen in 1591, toen de Sint Stevenskerk in handen van de protestanten kwam, was de rol van de kapittelheren uitgespeeld. Zij werden veelal verbannen, omdat zij doorgingen met het openlijk uitdragen van hun nu verboden godsdienst. De panden vervielen. In twee huisjes was in het begin van de twintigste eeuw een paardenstal gevestigd. De huizen, of wat er nog van over was, werden rond 1970 afgebroken en vervolgens zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl herbouwd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St.Stevenskerkhof

St.Stevenskerkhof

Gezellig steegje waar u in een van de Kanunnikenhuisjes Philipse Koffie & Brocante vind.

Ardennenorgel St. Stevenskerk

Ardennenorgel St. Stevenskerk

Van de vier orgels die de Stevenskerk rijk is, is het koororgel het oudste. Het is te dateren in de tweede helft van de zeventiende eeuw, wellicht rond 1700. De bouwer is onbekend. Voordat de Nijmeegse kerkvoogdij het in 1965 aankocht, stond het in de St.-Quintinuskerk in Wommersom (Vlaams-Brabant); het wordt ook wel ‘Ardennenorgel’ genoemd.

St. Stevenskerkhof by night

St. Stevenskerkhof by night

Mooi verlichte kerk met aan de linkerzijde in het eerste Kanunnikenhuisje Philipse Koffie & Brocante.

Authentieke gevel aan het St. Steven

Authentieke gevel aan het St. Steven

Mooie bewerkte gevels met oude raamluiken, op het St. Stevenskerkhof waant u zich in andere tijden.

Kroonluchters

Kroonluchters

Al in zestiende-eeuwse bronnen worden kroonluchters in de Stevenskerk vermeld. De opvallende koperen kroonluchters die nu het interieur sieren, dateren echter uit het midden van de 17e eeuw. Besteld door het Nijmeegse stadsbestuur werden ze—als onvrijwillig geschenk—betaald door de plaatselijke gilden en ambten, gedeeltelijk door de nieuw toetredende gezellen. Hieraan herinneren nog de schildjes bovenaan de luchters, waarop symbolen van de gilden te zien zijn.

St. Stevenskerk Nijmegen

St. Stevenskerk Nijmegen

Met de bouw van de kerk werd omstreeks het midden van de 13e eeuw begonnen. In 1273 werd de kerk gewijd door Albertus Magnus, de wijbisschop van Keulen.

St. Stevenstoren

St. Stevenstoren

Als je over de Waalbrug Nijmegen komt binnen rijden ziet u de St. Stevenstoren al boven de stad uit reiken. Deze prachtige oude toren die aan de St. Stevenskerk vast zit is zeker een bezichtiging waard. Naardat u de klim naar boven heeft gemaakt wacht u er een prachtig uitzicht over de stad Nijmegen.

Kanunnikenhuisjes

Kanunnikenhuisjes

Met de bouw van de St. Stevenskerk werd omstreeks het midden van de 13e eeuw begonnen. In 1273 werd de kerk gewijd door Albertus Magnus, de wijbisschop van Keulen. Later werden de Kanunnikenhuisjes aan de noordzijde van de kerk gebouwd

bottom of page